This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

✓ Free Worldwide Shipping

✓ Free EU Exchanges

✓ 14 Days Return Policy

✓ 100% Secure Payments

✓ Supports Animal Rescue With Every Purchase

Hond Jane is voor deze Etten-Leurse de inspiratie voor een vegan schoenenlijn

Hond Jane is voor deze Etten-Leurse de inspiratie voor een vegan schoenenlijn

Modieus én groen. Met ‘A Perfect Jane’ start Suzanne Harper (41) uit Etten-Leur het eerste vegan damesschoenenlabel van Nederland.

 
Enkellaarzen, biker boots en een hoger model: in juli komen Harpers’ eerste laarzen op de markt. En hoewel het materiaal ervan op leer lijkt, komt er geen dierenhuid aan te pas. De schoenen zijn gemaakt van plantaardig maisleer (een combinatie van mais uit de voedingsindustrie en gerecyclede petflessen) of appelleer.
 

Alle modellen hebben een kenmerkende felgroene zool met daarin een bladnerf. Want Harper gaat voor duurzaam. ”Met mijn laarzen wil ik me niet alleen op de vegan markt begeven. Ik zou het juist te gek vinden als ik ook mensen kan bereiken die er niet bewust mee bezig zijn. Mensen die de schoenen kiezen omdat ze deze mooi vinden en vervolgens geïnspireerd raken door het verhaal.”

”Ik zou het juist te gek vinden als ik ook mensen kan bereiken die er niet bewust mee bezig zijn”

Suzanne Harper

Enorme dierenliefhebber

En dat verhaal begint bij de persoonlijke zoektocht van Harper, die zelf al jaren vegetarisch is. ”Ik was altijd al een enorme dierenliefhebber, maar toen ik mijn hond Jane kreeg, voelde ik zo’n connectie met haar, dat het eten van vlees niet meer goed voelde. Daarom heb ik ook het label naar haar vernoemd. Zij is het begin, mijn inspiratie.”

 

Eerst kocht ze nog leren schoenen, maar ze voelde zich daar steeds vervelender over. ”Ik at geen dieren meer, maar liep er nog wel op. Uiteindelijk ben ik volledig vegan geworden.”

In haar zoektocht naar laarzen merkte de Etten-Leurse dat er weinig keuze was. ”Natuurlijk, er zijn wel andere materialen dan leer. Zoals polyurethaan, dat is gemaakt van plastic en lijkt op leer. Maar vegan heeft voor mij niet alleen met ‘cruelty free’ te maken; ook met duurzaamheid.”

Dieren en mode 

”Ik word de nieuwe Isabel Marant, maar dan vegan”

Suzanne Harper

De uiteindelijke stap naar het opzetten van een eigen label volgde na een persoonlijk ontwikkelingstraject. Dit bracht haar weer terug naar de basis: waar werd ze nou écht blij van? ”Steeds kwam ik weer terug op hetzelfde: dieren en mode. Daar ligt mijn hart, mijn passie. Toen ik na een sessie terug naar huis reed, wist ik het opeens: ik word de nieuwe Isabel Marant, maar dan vegan.”

 

Met haar eigen label wil Harper een toevoeging zijn op een opkomende markt. Nederland kent inmiddels tussen de 150.000 en 170.000 veganisten, aldus de Nederlandse Vereniging voor Veganisten (NVV). Ondanks dat er diverse keurmerken zijn, is het soms lastig voor veganisten om kleding of schoenen te vinden, aldus een woordvoerder. ”Niet alleen moeten veganisten opletten of er geen leer, bont of wol verwerkt is in schoenen en andere kleding, ook moeten zij nagaan of de lijm of zolen geen dierlijke bestanddelen bevatten. Dit is niet altijd mogelijk omdat fabrikanten soms niet weten waaruit hun onderdelen bestaan of hun bronnen niet vrij willen geven.”

Duurzaamheid en milieu

Harde cijfers over de opkomst van vegan mode zijn er niet, maar de NVV ziet wel een trend. ”We merken dat veel modemerken de afgelopen tijd bewuster zijn gaan kijken naar de materialen die ze gebruiken, ook in het kader van duurzaamheid en milieu.” 

”Je merkt dat de vegan schoenen­pro­duc­tie vooral in deze coronatijd echt een boost krijgt”

Suzanne Harper

Grote merken als Adidas, Stella McCartney en Veja brengen bijvoorbeeld al veganistische stappers op de markt. ,,H&M heeft er een aantal in het nieuwe assortiment zitten”, weet ook Harper. ”Je merkt dat de vegan schoenenproductie vooral in deze coronatijd echt een boost krijgt. Mensen staan stil en worden zich bewuster van waar hun spullen vandaan komen.”

Voor haar ontwerpen en verdere productie sloeg Harper de handen ineen met de Zeeuwse duurzaam ontwerper Nicole Lots. Via crowdfunding kreeg ze haar startkapitaal bij elkaar. En nu, ruim een jaar na de start, worden de schoenen van Italiaans mais- en appelleer in Portugal geproduceerd. 

Eerste Nederlandse vegan laarzen

A Perfect Jane is het eerste Nederlandse schoenenlabel met vegan laarzen voor dames. ”Ondanks dat andere merken ook steeds meer vegan alternatieven opnemen in hun collecties, zijn al mijn laarzen diervriendelijk. Dat maakt het uniek.”

Harper hoopt aan het begin te staan van een verandering in hoe we naar mode kijken. ”Vegan heeft de toekomst. Met mijn bedrijf wil ik steeds verder uitbreiden en verduurzamen. Geen massaproductie, maar wat meer modellen of misschien zelfs kleding. Uiteindelijk hoop ik mensen te raken omdat ze de mode mooi vinden, niet alleen omdat het vegan is.”

Cart

No more products available for purchase